Vredeskerkje Helen

  • Ons moeder binst den grooten oorlog© Gaston Pulinckx

Ignace Goethals bracht een eigen bewerking van het ontroerende oorlogsverhaal 'De moeder en de drie soldaten' van Ernest Claes.

Een boerderij in de Kempen, in de late herfst van 1917. Een weduwe en haar dochter krijgen van de veldwachter van het dorp de boodschap dat drie Duitse soldaten in de schuur komen logeren, om te herstellen van opgelopen oorlogsleed. Dat zint de moeder niet echt. Het leven op de boerderij is zo al moeilijk genoeg. Heimelijk vreest ze ook voor de ontmoeting van die mannen met haar jonge dochter. Maar nóg lastiger om dragen is de wetenschap dat twee van haar eigen zonen dagelijks gevaar lopen aan de IJzer, waar ze tegenover 'zulke' Duitsers liggen...

Het werd een beklijvende voorstelling: Ignaces redenaarskunst in perfecte harmonie met z'n echtgenote Brigit die op de juiste momenten inspeelde met muziek en licht. Hier en daar werd er tussen de meer 80 bezoekers een traantje weggepinkt.

Ignace en Brigit uit West Vlaanderen zetten zich al vele jaren in voor de plaatselijke Arkgemeenschap. Deze wereldwijde organisatie met lokale verankeringen bekommert zich over mensen met een beperking. De vrijwillige bijdrage na de voorstelling ging volledig naar dit goede doel en bracht zowaar 560 euro op. Onze dank voor jullie gulle bijdrage. Het Vredeskerkje deed een extra duid in de zak met nog eens 150 euro.
Bekijk alle foto's hier